Med historiken bakom paintball är det nu dags att titta lite närmare på de olika tävlingsvarianter som finns samt ett urval av de vapen som finns till försäljning i år, vapen som också rekommenderas av andra paintballutövare.

När det gäller de spelvarianter som finns, så finns det i regel inget som stoppar er från att skapa er egen tävlingsform, när ni spelar en vänskapsmatch med ett annat lag eller med en grupp vänner. Inom tävlingssammanhang däremot finns det självfallet förutbestämda tävlingstyper med regler som måste efterföljas.

Tävlingsvarianter

Här har ni ett utdrag av de vanligaste tävlingsvarianterna som finns och de som oftast används inom tävlings- eller turneringsmatcher. Men som jag nämnde, är det bara en vanlig match vänner mellan, då kan tävlingarna anpassas precis så som ni vill.

Central Flag: Försöka nå och hissa flaggan före motståndarna

Two banners: Går ut på att fånga motståndarnas flagga

Speedball: Tränas med en center flag eller två flaggor på spelfältet

Hyperball: Tränas med en center flag eller två flaggor på spelfältet som är fyllt med en mängd olika hinder och skydd. Detta är en vanlig turneringsvariant

Super Air Ball: Utövas med en mängd uppblåsbara hinder, en center flag eller två andra flaggor. Detta är en vanlig tävlingsvariant.

Elimination: Träffa och slå ut motståndarna. Siste spelare på banan vinner.

Paintball vapen

Tippmann Cronus

Först ut bland de olika vapen som rekommenderas nu under 2017 hittar vi en modell med namn Tippmann Cronus som är ett utmärkt vapen för den mer erfarne spelaren och den som vill ha ett vapen som är väldigt realistisk till utseendet. Detta vapen är som om det tog deras tidigare 98 custom vapen och förbättrat det på alla tänkbara sätt. Detta vapen har fått extremt bra recensioner av spelaren som köpt vapnet. Det är känt för sin tillförlitlighet och pricksäkerhet och erbjuder gott om custom möjligheter och allt detta till ett respektabelt pris.

Sammanfattning: Perfekt vapen för nybörjare och lite mer erfarna spelare med extrem tålighet, pricksäkerhet och respektabelt pris.

Tippmann A5

Vill ni ha en bössa som verkligen skiljer sig från mängden och som erbjuder allt ni kan tänka er, då är Tippmann A5 den ni bör välja. Detta vapen är som en Custom 98 som gått på steroider. Ni erbjuds en enorm mängd av tillval vilket gör att ni kan ändra dess utseende så att den efterliknar en AK-47 en HK417, eller om i så vill en MP5-SD. Det finns mängder av olika pipor, stock, grepp och magasin att välja mellan. Du kan med enkelhet skjuta upp till 15 kulor i sekunden.

Ni kan också bytta ut greppet mot ett uppgraderat, elektroniskt grepp som gör det möjligt att skjuta med full automatik om ni önskar. A5 versionen kommer också med ett utmärkt laddningssystem, Cyclones laddningssystem som gör det oerhört enkelt att genomföra en snabb och kladdfri laddning. Detta är ett utmärkt vapen för den seriösa spelaren som vill ha något som är ute efter ett vapen som fungerar bra på medeldistans.

Sammanfattning: Ett utmärkt vapen för den mer erfarne till seriösa spelaren som vill ha ett av de bättre vapnen som kan köpas. Det bästa är dess uppgraderingsmöjligheter som finns.