Då är vi framme vid den tredje delen i ämnet scenariospel, den tveklöst populäraste speltypen hos hobbyspelare då event som dessa i regel ser tusentals med spelare dyka upp för att medverka och delta i det planerade scenariot, ett scenario som i regel är uppbyggt att efterlikna historiska event så som landstigningen dagen-D under andra världskriget.

Spelarens roll

Som vi nämnt så finns det spelledare eller regissörer som styr respektive lag och som delar ut uppgifter åt det deltagande spelarna. För att hålla koll på vem som är vem och vem som ska göra vad så tilldelas varje deltagande spelare ett ID-kort som denne har synligt under spelet. Nu kan det även vara så att vissa av dom deltagare som kommer för att medverka i detta spel, vilket i grund och botten inte är något annat än ett massivt rollspel, endast kommer just för den delen av konceptet, att spela sin roll och fördjupa sig i sin ”karaktär” men är inte allt för intresserad av att aktivt delta i skjutandet. Nu är inte de deltagande spelarna tvungna att spela någon specifik roll, bara om de så önskar men finns det spelare som vill göra detta så kan denne också få olika direktiv och mål som just denne spelare måste uppfylla under spelets gång.

En viktig aspekt om rollspelande scenario är att även om uppdrag vinner matcher så kan de rollspelande spelarna samla på sig information om dessa uppdrag och denna information kan då ge mer poäng än själva uppdraget i sig, så det är en tuff balansgång att gå för spelledarna. Det är inte bara viktigt att utföra uppdragen, utan också se till att man har rollspelande spelare som jagar information om motståndarnas uppdrag samtidigt som man skyddar den egna informationen från motståndarnas spioner och rollspelare.

Inlevelse

Att saga att vissa av de deltagande spelarna verkligen går in för detta vore att uttrycka det milt sagt. I många fall kan spelare ses fortsätta sitt rollspelande även utanför slagfältet och bibehåller sin rollspelsfigurs karaktär även vid sidan av, så länge detta scenario pågår. Dessa spelare kan exempelvis gå in och förhandla med motståndarlagen om rekvisita men även information eller om det vill sig riktigt illa, försöka få spelare att hoppa över till deras lag och därigenom byta sida.

Dom som verkligen går in för detta och ska leva ut sin roll till fullo kan även ses börja utveckla och utforma rollen även långt innan själva scenariot börjar genom forum och andra platser online samt att de gör efterforskningar för att på bästa möjliga sätt spela rollen på ett så verklighetstroget sätt som möjligt. Det vill säga, om det är andra världskriget som vi talar om som är scenariot som utspelas, då kommer dessa rollspelare att kolla hur uniformerna såg ut, vad för typ av vapen som användes och försöka använda något som är snarlikt dåtidens vapen, men även gå så långt att hitta lingot som användes just där och då, uttryck och dialekter som var vanliga bland soldaterna, allt för spelet och deras egen skull.