Det finns en mängd olika typer av arrangemang när det gäller paintball, från tävlingar till en grupp vänner som är ute och skjuter på varandra under en helg. När det gäller tävlingar så finns dessa i en mängd olika varianter, men det samma kan också sägas om hobbyspelet. Ett av de spel som erbjuds hobbyspelare är något som kallas för Senario Paintball, vilket innebär att man tar del av ett spel som innefattar element från olika tidsepoker, en rekonstruktion av historiska event, en historia som utspelar sig i framtiden eller en scen eller slag från ett dataspel. Dessa typer av spel pågår i regel mellan ett par timmar till ett par dagar och innefattar normalt en stor grupp spelare. De två största Scenario paintball events som någonsin anordnats är två rekonstruktioner från andra världskriget, närmare bestämt Invasion of Normandy (ION) samt Oklahoma D-DAY. Dessa är evenemang som hålls årligen och som i snitt brukar locka till sig över 4000 spelare per år.

Scenariospel är i regel styrda av olika mål eller en rad olika objekt som måste uppfyllas. Varje lag måste slutföra ett antal olika uppdrag så att de får poäng. Uppdragen kan vara allt från enkla saker som att fånga motståndarens flagga eller planera sin egen flagga på en angiven plats till mer invecklade uppgifter som involverar flera olika steg, platser tillsammans med icke-spelande karaktärer som kommer med ledtrådar, förhindrar eller hjälper spelare och mer där till.

Berättelsen är A och O

För att verkligen sälja den berättelse eller scenario som utspelas, brukar arrangörerna i regel namnge spelplatsen efter en historiskt viktig plats, samt använda sig av utrustning och föremål, för att verkligen förstärka känslan och inlevelsen i scenariot. Detta kan röra sig om stationära föremål som återspeglar tidsperioden som scenariot utspelar sig i till föremål som spelarna, någon gång under spelet kan tvingas skaffa för att få poäng. Man har även gått så långt att man byggt fordon som deltar i ”striderna”, fordon som byggs för att efterlikna stridsvagnar eller andra bepansrade fordon. Spelarna uppmanas även, i den mån dom kan, att klä ut sig och använda kläder eller uniformer som är korrekta för perioden.

Att skapa ett scenario är inget som man gör över dagen utan kräver enorm planering, långt innan evenemanget går av stapeln och detta gäller både från arrangörernas sida så väl som spelarnas som ofta skapar ett större nätverk av spelare som alla spelar tillsammans år efter år, vilket då gör det enklare för dem att diskutera och ta fram en taktik inför den kommande bataljen. Dessa nätverk hjälper inte bara anslutna spelare utan även andra som dyker upp under evenemanget, med strategi och dirigerar grupperna ut över spelfältet. Tillsammans erbjuder dom en organisation som sträcker sig betydligt längre än vad en normal lag-mot-lag match skulle erbjuda.

Som de flesta olika typer av paintball så har även scenariopaintball en väldigt hög säkerhetsnivå och historia. Arrangörerna ser till att hålla koll på spelarna på bästa möjliga sätt och informerar dem om saker som dom bör vara medvetna om, speciellt när det gäller värmeslag, då detta är det vanligaste problemet som spelare stöter på i denna typ av spel. Det är därför inte ovanligt att spelarna har en vattentank på ryggen innehållandes en till tre liter vatten, kopplat till en slang som går in under masken. På så sätt kan de dricka vatten när de vill, utan att behöva ta av sig masken och utsätta sig för ökad skaderisk.