Det finns två regler när det gäller paintball och det är spelregler och säkerhetsregler. Alla får spelreglerna förklarade för sig och ska sen följa dom! Att hämta flagga och markera varandra på spelplanen. Sen finns det tre säkerhetsregler nämligen: Man får absolut inte ta av sig masken under tiden man spelar på spelplanen! Markören får absolut inte lämna spelplanen! Den skall vara i den så kallade “safety zone”. Man kan absolut inte spela paintball om man inte har säkerhetsutrustning på sig! Allra viktigast är såklart skyddsmasken! Många masker har ett dubbelglas så det inte blir imma på insidan. Och de har väldigt tjocka linser för träffarna som kommer är hårda! Sporten är säker så länge alla följer spelreglerna såklart. Alla masker skall vara godkända, hantera din tank med försiktighet, kolla din markör på paintball-geväret ofta så du håller godkänd hastighet annars kan det bli oförutsedda skador! Förvara också din markör på ett säkert ställe – det är ingen leksak! Låt absolut inga barn komma i närheten av den! Använd godkända pip-påsar. Hela ytan som man spelar på skall vara omringad av ett nät. Och det skall vara en yta som passar bra till paintball-spel. Helst en platt yta också. Startplanket skall vara 1,5 meter högt. (Kan visserligen variera lite från bana till bana). Staketet skall också vara stadigt så att det inte trillar omkull.
Man får aldrig som spelare förändra spelplanen under spelets gång. Aldrig någonsin. Den spelar som fuskar med det blir avstängd! Det är endast huvuddomaren som får ändra spelplanen om det behövs. Viktigt är att alla masker som används skall vara tillverkade för paintball-användning. Man får ha klistermärken på hjälmen så länge de inte påverkar sikten. Armbågsskydd och knäskydd är att rekommendera. Även som kvinna finns vadderade bröstskydd att använda. Även suspensoar kan man använda och något som skyddar huvudet.

Luftsystemet på geväret

Luftsystemet (Regulatorer och flaskor) på paintball-geväret skall vara i gott skick, men det fixas av arrangören eller de som hyr ut banorna. Alla försiktighetsåtgärder kollas naturligtvis över av denne innan spel på banan.  Att spela paintball är en rolig och spännande upplevelse som inte hör till det vanliga. Det kan kännas som en liten djungel att lära sig allt, men det finns många bra tips och tekniker du kan hitta som passar dig bra.  Mask och ansiktsskydd är nog det allra viktigaste och att du aldrig tar av någon av dessa under spelets gång. När du börjar spela med egen utrustning är det viktigt vilket gevär eller pistol du väljer för ändamålet. Antingen hyr man sitt vapen till att börja med eller köper ett för all utrustning som hör till vapnet brukar vara med i köpet av detta.
Var inte rädd för att ställa frågor till försäljaren för de finns där för din skull så att allt blir rätt när det gäller din och andras säkerhet runt paintball-banan. Ett tips när du ska spela är att bära mörkare kläder så att du inte syns så väl för dina motståndare eller kamouflagekläder är också perfekt klädsel.

Luftsystemet på geväret