Paintball är en sport med två lag där målet är att slå ut varandra.  Ett actionfyllt spel som kan äga rum både inomhus och utomhus.  Numera kan spelet även spelar virtuellt med hjälp av VR-utrustning. Det finns spelhus som satsar på just detta och denna typ av spelform är snabbt växande. Utrustningen som används är obligatorisk skyddsmask samt ett vapen som kallas Markör vilket finns i olika utföranden. Kulorna innehåller vattenlöslig färg och vegetabilisk olja och är biologisk nedbrytbara. Det finns en mängd andra olika typer av bollar med bättre och sämre färgkvalitéer. Gällande maskar så finns det även här ett tiotal materialtyper som man behöver studera närmare innan man investerar i en. Beroende på behov och nivå som man spelar på så finns det en mask för alla spelartyper.

Beskrivning

Flaggspel – båda lagen om 5-7 spelare har varsin flagga. Det gäller att springa över till motståndarlaget och ta deras flagga och föra den i säkerhet till det egna laget. Lyckas detta har laget med båda flaggorna vunnit. Detta är ett av de mest populära spelen. Eliminering – som ordet antyder gäller det här att slå ut motståndarsidan. Det laget som lyckats först med att fälla samtliga har vunnit. Detta är också ett av de mest populära spelen och något enklare än de andra. Detta är det spel som dom flesta erbjuder för nybörjare. Det påminner även om de spel som är aktuella i PC-spel såsom CS Go. Respawn – spelarna på respektive sida ska skjuta ut varandra och träffad spelare får vänta vid uppgjord plats. Platsen är oftast på den egna basen och därifrån invänta att en lagmedlem, alternativt flera står vid den egna startlinjen för att träffad person kan återgå i spel. Allt i enlighet med på förhand uppgjorda regler. Speedball skiljer sig delvis då det är inomhus och gummikulor används. En speedballplan är uppbyggd med stora säckar som används till skydd och för att kunna osedd närma sig motståndarna.

Flaggspel

En rolig sport

Bakgrunden till denna sport är Bob Garnsey och Charles Gaines som varit på en buffeljakt i Afrika. Den adrenalinkick som denna buffeljakt gav ville dessa båda återskapa och det var så paintball blev till. Det är fart och fläkt med spänningshöjande moment i paintball och variationen i att spela på olika platser är stor. I skog med upp till 20 spelare i varje lag alternativt spel i terräng eller öppen plats med uppbyggda hinder med överenskommen ordning beträffande regler och antal spelare. Förutom att det är en rolig sport är det dessutom en perfekt sport för motion då den kombinerar rörelse, taktik men även en hel del strategi.

Utrustning

paintball skyddande mask

Det finns alla sorters utformningar av markörer inom paintball. Det är således utövaren som väljer vilken som passar. Skyddsmask är nödvändigt och finns testade enligt ASTM International. Det finns ett flertal Youtube-klipp som man kan kika på. Det finns en hel del andra skyddsutrustningar, som man kan bära, även om de flesta väljer att bära så lite, dock nödvändig utrustning som möjligt.  Det gäller att man finner en bra balans.