Paintball är en aktivitet som utövas både inomhus och utomhus där flera personer tävlar mot varandra antingen en och en eller i lag. Beroende på utövarna kan en aktivitet pågå i några sekunder till flera timmar. Den första paintball aktiviteten utövades i juni år 1981 på Henniker i New Hampshire, USA. Man använder sig utav bland annat markörer, pipor, piprensare och skyddskläder. Alla färg-/gummibollar ska vara byggda giftfria och oskadliga ämnen. Med hjälp utav uppblåsbara bunkers och andra hinder, gör man enkelt i ordning en spelplan. Utan särskild licens får enligt Sveriges lag en omyndig person, enbart bruka luftvapen under uppsikt, vilket även gäller inom privat. Om du är över arton år har du utan licens möjlighet att använda ett effektbegränsat luft- eller fjädervapen med en effektgräns på 10 joule, fyra meter från pipans öppning. Trots att lagen säger att en vuxen ska kunna ingripa, vilket skulle innebära att det behövs flera vuxna, så brukar poliser tillåta arrangemang där det bara finns en vuxen på plats. Tillskillnad från andra vapen får obrukbara luftvapen förvaras på annat säkert sätt, behöver alltså inte förvaras i ett godkänt vapenförråd. För att lindra smärtan rekommenderas det att man skjuter på långt avstånd, att bli skjuten på nära avstånd kan göra extremt ont, bollarna färdas på en hastighet på mellan 260 och 300 m/s. Man bör se till att motståndaren har skyddskläder och är bered. För yngre barn är minipaintball kanske ett bra sätt att utöva paintball på, i minipaintball använder man sig utav mjukare och barnvänligare gevär och mindre bollar. Många barn och unga, uppskattar att fira sina födelsedagar med paintball och ser paintball som en lek. Om du skulle vilja utöva paintball på proffsnivå, där du får en större utmaning, så är kanske magfed kläder och utrustning något för dig, en magfed markör använder sig utav verklighetstrogna magasin, där antalet bollar begränsas. Paintball används även som en del utav militär och olika säkerhetsorganisationer. Så länge du håller avstånd och använder dig utav rätt skyddsutrustning, speciellt skyddsglasögon så är paintball en ofarlig aktivitet, även om man ofta får blåmärken.

Inte bara oskyldigt!

Många vuxna anser att paintball är en väldigt våldsam aktivitet, en aktivitet som påminner väldigt mycket om ett krig, där vuxna människor lär barn och unga att det är okej att utöva våld och att leka med vapen bara för att det är kul. Många har förlorat sina barn, älskade och föräldrar i krig, krig är uppbyggt av vuxna människor som på grund utav att man har olika åsikter anser att det är okej att använda gevär, döda både varandra och oskyldig civila. Paintball ses som ett sätt att glorifiera krig, något som kan ses som en skymf mot alla de som drabbats av denna tragiska händelse.  Barn och unga ses som lätt påverkade, det kan hända att de när de är vuxna tror att det är okej att använda gevär och pistoler bara för att de har lärt sig att det är kul.

Inte bara oskyldigt!

Vad tänker ni om paintball? Är det bara en oskyldiglek/ aktivitet eller är det en aktivitet som uppmuntrar användningen av vapen?