Jag tänkte att det kanske var passande att också gå igenom vad en spelare kan behöva eller vad som används på planen, av spelare, vid sidan av själva vapnet. Nu beror det självfallet också på vilket typ av spel som man spelar då det finns regler som ska följas i exempelvis turneringar och speedball men i exempelvis scenariospel finns det nästan inga förbjudna saker och inga hinder angående vad spelarna och lagen får använda. Är du en turneringsspelare eller spelar något som har striktare regler, se då till att du läser på dessa regler först, lär dig vad exakt du får och inte får använda innan du får för dig att skaffa dig något extra. Det kan bli en kostsam historia i slutändan om du blir påkommen med otillåtna tillbehör under en match.

Behållare och magasin

Förutom själva vapnet och färgkulor måste ni även ha behållare eller färdiga magasin redo så att ni snabbt kan ladda om ert vapen när ni får slut på ammunition. Det finns behållare i en rad olika storlekar som har kapacitet för allt från 10 till 200 kulor. Dessa behållare finns i många olika utföranden men hålls alltid tillgängliga under spelts gång så att spelaren snabbt kan ladda om. Sen finns det olika utföranden där man kan ha en eller två behållare till selar som kan hålla fler, mer riktat mot turneringsspelare.

Annan utrustning

Ibland tar spelarna till annan utrustning för att vinna matchen men då oftast i scenariomatcher, då I många fall denna typ av utrustning och vapen inte är tillåtna i turneringar. Jag syftar exempelvis på färggranater vilket är inget annat än färgfyllda ballonger, bazooka för att skjuta ”sönder” motståndarnas fordon om sådana används, så som tanks. Det finns även vapen som är byggda att efterlikna eldkastare men i detta fall är det så klart en färgkastare, vilket är inget annat än en vattenkanon fylld med färg. Sist ut kan man även använda små färgfyllda plaströr som är byggda att efterlikna en kniv som man kan kasta på motståndaren.

Fordon

Ännu en sak som inte får användas i turneringsspel utan används mestadels i scenariomatcher. Fordonet kan vara byggt på allt från go-carts, pickuper, fyrhjulingar och mindre off-road fordon för att efterlikna fordon som stridsvagn eller pansarfordon vars syfte är att skydda aktiva spelare i matchen. Självfallet kan lagen även montera en rad olika typer av vapen på dessa fordon i hopp om att lyckas få övertaget över motståndarna, vapen som jag nämnt här ovan samt granatkastare och raketgevär.

Rengöringsutrustning

Det händer då och då att en färgkula går sönder inuti pipan vilket gör att du får färg över området vilket I sin tur kraftigt påverkar användningen och då främst pricksäkerheten. Speedball och turneringsspelare har i regel inte tid att göra rent bössan så de fortsätter bara att spela, men woodsball och scenariospelare som inte har samma tidspress bör ha med sig detta i sin utrustning. Nackdelen med att ha med sig detta är att det tar upp värdefull plats i ditt bälte eller sele.