Nu är det inte enbart vapen som behövs när man ska prova på paintball vare sig det rör sig om ett spel med vännerna eller om det är i en tävling. Man behöver även skydd så ingen kommer till skada under matcherna samt en hel del annan utrustning som kan vara bra och ha eller även vara ett måste, för att kunna spela ordentligt. Jag tänkte här nedan gå igenom lite av den utrustning som behövs. Ha nu i åtanke att delar av detta kanske inte får användas i alla typer av spel så har du för avsikt att införskaffa något av detta, kontrollera då om det får användas i den speltypen du föredrar.

Vaderade kläder och skydd

Kläderna som i regel används I paintball kommer ursprungligen från motocross och BMX, där kläderna innehåller vaddering vid armbågar, knän, rygg och bröst som inte bara gör det möjligt för spelarna att röra sig fritt utan att behöva oroa sig för att det gör ont om man slänger sig ner men det hjälper också att skydda mot när spelaren blir träffad av en paintball, som kan göra ont annars. Vissa kläddesigners går så pass lång att även hävda att deras utrustning har en lägre träffsäkerhet än andra, där kulorna istället studsar av och studsar bort, utan att gå sönder just på grund av vadderingen. När det gäller matcher som sker på små områden använder spelare ofta annan typ av klädsel som innefattar hårdare skydd så som skydd en skateboard eller cyklist skulle använda sig av, tillsammans med hårda platsplattor för att täcka rygg och mage så att spelaren inte får blåmärken eller ont när dom blir träffad av kulan.

Som jag nämnde så använder man också vanliga armbågs- och knäskydd av den hårdare typen, som ofta kan ses användas av barn och ungdomar som åker skateboard eller som cyklar, allt för att skydda armbågarna och knäna från hårda smällar. Här hjälper klädselns vaddering till att dämpa stöten så att det inte gör ont när man landar på backen.

Alla spelare använder också handskar, oavsett om man är nybörjare eller proffs. Handskarnas huvudsyfte är att skydda knogarna och självfallet fingrarna då det kan göra oerhört ont att bli träffad på handen men också för skaderisken, då det finns en stor chans att en spelare kan skada sig allvarligt om man träffas olyckligt. Den andra orsaken är att spelarna även ibland kryper runt på marken, speciellt i woodball och scenariospel.

För män kan det också vara på sin plats att använda en suspensoar, ett koppliknande element som placeras över mannens reproduktionsorgan, för att skydda detta känsliga område från träffar av kulor. Det skulle vara ytterst smärtsamt att bli skjuten här och skulle spelaren inte bära skyddet, lär denne förmodligen inte att spela något mer den dagen.

Sis tut har vi mössor, pannband eller liknande för att skydda pannan från träffar men också stoppa svett samt även för att visa vilket lag man tillhör genom att använda lagets färger som pannband.