Paintball är en riktigt rolig sport om man har rätt kläder och utrusning på sig! Skyddsglasögon är också ett måste. Det är en extrem sport där man oftast är två lag som springer och skjuter färgbomber på varandra som exploderar och man blir riktigt färggrann. Ett perfekt sätt att fira någons svensexa eller varför inte sätta färg på någons möhippa? De ställen som jobbar med Paintball hyr ut utrustning, så du behöver inte ha någon egen. Antingen kan man springa runt i skogen och skjuta på varann eller också på en uppbyggd inomhusbana med skydd att gömma sig bakom. Så skjuter man hej vilt på sina motståndare samtidigt som man skall undvika att bli träffad själv då såklart! Så roligt! Viktigaste regeln är att du måste vara arton (18) år fyllda för att få spela paintball. Har man ett intyg från en målsman eller om målsman är med i följet är det ok att spela om du är mellan femton (15) till arton (18) år. Ett annat viktigt attribut är att du har rätt skor på fötterna! Går inte att komma i högklackat här inte! Man kan få springa i ojämn och oländig terräng så rejäla dojor är på sin plats! Sen får du inte skjuta på någon inom tre (3) meter utan det måste vara längre avstånd annars gör det för ont! För ont kan det göra ju närmare skottlinjen man befinner sig! På sommaren kan man ha en t-shirt och kortbyxor, men var beredd på att färgen svider!

När man blir träffad

När man blivit träffad skall man bege sig till en skydds-zon innanför ett nät så man kan ta av sig hjälmen en stund och andas ut. Man skjuter med bollar som innehåller färg och det räknas inte som en träff om inte bollen går sönder. Så fort man blivit träffad skall man skrika: “Träffad” och springa till skydds-zonen eller safe-zone som det egentligen heter. Man spelar olika länge, men ungefär en (1) till tre (3) timmar brukar det vara. Färgen går lätt bort från kläderna för den är gjord av en lösning av glukos och färgpigment så det brukar till och med gå bort i regn. Helst ska man inte använda sina egna glasögon utan om man måste ska man använda linser istället för säkerhets skull. Det finns även en sport som heter Airsoft men skillnaden är att paint-ballgevären har färgbollar som exploderar när någon blir träffad. OBS! Här kommer det allra viktigaste: Man måste använda speciella masker som skyddar dina ögon, näsa och såklart resten av ansiktet! Är det en möhippa så vill man ju inte få en massa skavanker efter detta! Sedan är handskar på händerna viktigt! Kan göra väldigt, väldigt ont att bli träffad på vissa ställen av händerna också! Skydda sig ska man!

När man blir träffad

De flesta pain-ballgevär drivs av tryckluft och det är viktigt att veta hur de fungerar. Förut drevs de med kolsyra. På pain-ballkulorna finns olika storlekar. Sedan finns det både sommar och vinter-bollar. Kolla vilka sorter din uthyrare handhar! Lycka till därute!