Paintball är en lek, ett spel, en sport, som går ut på att deltagarna ska skjuta varandra med gevär eller pistoler som skjuter färgkulor istället för riktiga kulor.

Deltagarna befinner sig vanligast i två olika lag, med cirka 5-7 spelare per lag, och banan är oftast i skogen eller en uppbyggd bana med många hinder att gömma sig bakom. Det finns flera olika former av paintball, några exempel är Capture the flag (fånga flaggan), Eliminering, och Respawn. Capture the flag går ut på att båda lagen har en flagga i sin “bas”, vinnaren är den som lyckas fånga motståndarlagets flagga och återvända till sin egen bas med den, utan att bli skjuten. Eliminering går ut på att man endast ska skjuta varandra, när alla i motståndarlaget har blivit skjutna vinner man. I Respawn kan man dock fortsätta vara med i spelet även efter att man blivit skjuten, men oftast måste man återvända till sin bas och vänta där tills man blir hämtad av sina lagkamrater. Men då återstår frågan, hur uppstod detta spel? Faktum är att Paintball kom till från två olika håll. Ett företag skapade själva pistolen som sköt färgkulor, och ett annan grupp människor kom upp med själva spelidéen.

Spelidéen

Vännerna Bob Gurnsey och Charles Gaines diskuterade en dag med varandra om en buffeljakt som en av vännerna hade varit med om under sin resa till Afrika, och vilken adrenalinkick som denna jakt medförde. I syftet om att återigen känna denna adrenalinkick började de diskutera hur man skulle kunna skapa en jaktlek, som gick ut på att man skulle jaga varandra, utan någon form av risker. De hämtade mycket av sin inspiration till leken från novellen The most dangerous game, som handlar om en man som ramlar överbords när han är på en yacht. Mannen simmar in till land till på ö, och jagas där av en rysk adelsman. Vännerna diskuterade även vad som gör en bra överlevare, och strävade efter att kunna testa dessa gränser på ett riskfritt sätt.

Pistolen

De var då vännerna upptäckte en pistol, producerad av företaget Nelson Paint Company, som sköt färgkulor i syftet att kunna markera träd för fällning på avstånd. Företaget startades 1940 i USA och är än idag familjeägt. Denna färgpistol använde vännerna sig av för att kunna jaga varandra i skogsmiljö och skjuta varandra på ett säkert sätt. Det första spelet spelades av totalt 12 personer, och de spelade då Capture the flag. Många av de som var mer och spelade var journalister, som sedan skrev om leken i tidningen Sports Illustrated.

Det fortsatte att växa

Spelet fick allt större uppmärksamhet, och tillslut bestämde sig Bob Gurnsey för att starta bolaget National Survival Game, ett företag som då helt inriktad sig på Paintball, som nu började bli en erkänd sport. Bob Gurnsey kontaktade företaget som tillverkade färgpistolerna, Nelson Paint Company, och tillsammans skrev de ett kontrakt som innebar att Nelson Paint Company blev ensam distributör av deras paintballutrustning.Idag finns spelet Paintball världen över, och spelas både som fritidsaktivitet av nybörjare, såväl som av professionella i turneringar, och även militären och polisen använder sig av paintball i sina utbildningar av nya rekryter.

Det fortsatte att växa