I den första delen jag skrev om painball tittade jag lite på vilka det var som startade det hela, hur det kom till och om utvecklingen av sporten. Jag skrev också om företaget Nelson Paint Company som man anltade som exklusiv leverantör av produkter till sporten. Här tänkte jag titta lite närmare på hur konceptet med paintballs kom att existera, då dessa färgfyllda bollar fanns långt innan sporten växte fram. Företaget Nelson Pain Company grundades 1940 av bröderna Charles och Evan Nelson som hade lagt patent på en rad olika typer av färgutrustning vars främsta syfte var inom djur och bondgård verksamhet.

Charles Nelson tog fram en typ av bollar som innehöll färg och där skalet var byggt på en geltatinbaserat formel. Dessa bollar kunde skjutas från en speciellt framtagen pistol som företaget utbecklat. Bollarna var starka nog så att de kunde skjutas ut men samtidigt ömtåliga nog att dom gick sönder när dom träffade målet.

Både den amerikanska motsvarigheten till skogsvårdsstyrelsen och bönder använde denna utrustning för att färgmarkera träd och djur. Ursprungligen så sköts dessa färgbollar från en 0.22 kalibers pellet pistol som tillverkats av företaget Crossman, men som marknadsfördes och såldes av Nelson Paint Company. Detta samarbete fortsatte fram till dess att marknadens efterfrågan på dessa produkter blev så stor och ordrar började flöda in. För att kunna möta denna ökade efterfrågan valde då Nelson Company att tillverka sin egen pistol och resultatet blev Nel-Spot 707.

Att spela paintball

Under inledande skedet så var sporten utvecklad till att vara en utomhussport men allt eftersom spelet fortsatte att utvecklas introducerades det också möjligheter att spela spelet inomhus. Antalet spelare i varje lag varierar och det finns ingen direkt regel på hur många varje lag måste bestå av eller ett tak på antalet spelare. Självfallet så finns det begräsningar inom tävlingssammanhang men för er som bara vill ha lite kul, då kan ni vara så pass många ni vill och som området klarar av. Normalt sett så har lagen mellan 5 och 12 spelare vardera.

För att förhindra olyckor så krävs det att alla deltagare bär skyddsutrustning så som en mask för att skydda ögon och öron. I regel så har man också en overall på sig tillsammans med skydd för knän och armbåge. Om spelaren vill kan denne även bära en hjälp för att skydda huvudet. Bollarna som används är än idag väldigt lika dom som Nelson skapade för 70 år sedan, fyllda med färg och ett gelatinbaserat hölje som går sönder när bollen träffar ett mål. Färgerna som används är miljövänlig, utan gifter och andra farliga ämne och kan tvättas bort med lite vatten och tvål. Detta gör att sporten, trotts att man skjuter på varandra, är relativt säker.

Sporten är idag väldigt populär runt om i världen och i USA uppskattar Sporting Goods Association att det finns omkring 10 miljoner spelare som utövar sporten årligen, en siffra som också stiger för vart år som går. Sporten är också väletablerad här i Sverige vilket gör att ni med största sannolikhet kan hitta en paintballanläggning nära er.