I denna blogg tänkte jag skriva lite om paintball tillsammans med onlinespel av olika slag. Men först ut är det paintball som gäller och historiken bakom det hela. Det hela drog igång under 1981 när en grupp vänner utvecklade ett utomhus överlevnadsspel där jägaren nu blev jagad. Det började som ett vänligt spel mellan deltagarna, stadskillarna från Wall Street mot mer erfarna jägare och överlevnadsexperter. Frågan som ställdes var, vem besitter bäst överlevnadsegenskaper.

Det viktigaste här var att alla deltagare skulle vara säkra, att man kunde träffa och markera en motståndare utan att göra någon större skada. Jakten började och man gick igenom en mängd kataloger för att hitta ett verktyg eller utrustning som kunde användas för detta koncept och det man fann var en färgpistol som bönder använder på sina djur när det är dags för fortplantering.

Den allra första paintball matchen hölls den 2 juni, 1981 där ett gäng vänner ställdes mot varandra I ett skogsområde på massiva 100 hektar. En av deltagarna Bob Jones, var en skribent för tidskriften Sports Illustrated, och efter matchen skrev han en artikel om det som just hänt, vilket fick gjorde att folk fick upp ögonen för paintball.

De första matcherna var väldigt förenklade och otydliga, jämfört med dagens standard. Deltagarna hade begränsad mängd ammunition och vapen till sitt förfogande. Det gick så långt att man även började kasta färgbollar på varandra. Allt eftersom utrustningen utvecklades och förbättrades, ökade också intresset och tävlingsandan inom sporten.

Efter de inledande tävlingarna var Bob Gurnsey, Bob Jones och Charles Gaines helt sålda på konceptet och efter Jones artikel som ökade intresset för sporten valde då Gurnsey att skapa National Survival Game varpå han sedan kontrakterade Nelson Paint Company att bli den exklusiva leverantören av vapen och utrustning.

Rivaliteten påskyndade utvecklingen

Efter att andra företag fick upp ögonen för sporten dröjde det inte länge innan andra tillverkare också började producera andra vapen och utrustning och allt detta tillsammans gjorde att paintball växte enormt under 90-talet. Under denna utveckling fick vi se förbättrad ammunition gjord av mjukare material som inte orsakade allt för stor smärta, nya former av vapen och utrustning så som en förbättrade magasin men framför allt också förbättrade luftsystem, där man gick från en patron som bara klarade av att skjuta 12 gånger innan den var slut till en behållare som gjorde det möjligt för spelaren att skjuta betydligt fler skott. Från början var man också tvungen att dra tillbaka hammaren på vapnet för att kunna skjuta, vilket var oerhört tröttsamt och tidskrävande, något som man också snabbt insåg och därför valde att fokusera på. Det dröjde därför inte länge innan denna process var ett minne blott.

Framgångarna inom paintball blev så stora att man till sist valde att dela upp företaget Nelson i två delar, Nelson Paint Company som fokuserade på traditionell färghandel och Nelson Technologies vars fokus låg uteslutet på paintball. Nelson är än idag en leverantör av paintballutrustning.

I och med att intresset ökade så ökade också kraven på tävlingar. Deltagarna ville ha mer än bara matcherna med kompisar under helgen. Detta resulterade i den allra första stora, sponsrade tävlingen som hölls 1983. Idag har vi tävlingar runt om i världen och sporten erbjuder idag även ett världsmästerskap.