När man är paintballer så har man en stor fördel av snabba reflexer men vad är reflexer och hur tränar man upp sina reflexer? Det finns olika typer av reflexer, medfödda reflexer som att t.ex. dra undan handen från en varm spisplatta kallas ofta ryggmärgsreflexer. Vi reagerar på blixtsnabbt på stimuli utan att behöva tänka efter. Dessa reflexer utgår som namnet antyder från ryggmärgen men i vissa fall också från olika områden i hjärnan. Vi reagerar utan att tänka. Det finns också reflexer man kan träna upp, beroende på vilka aktiviteter man sysslar med eller vad man har nytta av i vardagen. Dessa reflexer kallar man för betingade reflexer. Inövade helt enkelt.

Man kan inte få själva nervernas signaler att gå snabbare men man kan lära sig att utföra rörelser snabbare. Avancerade rörelsemönster kan också gå från att vara medvetna till att bli omedvetna. När man ska lära sig cykla måste man ju hela tiden tänka på vad man gör men när man väl har lärt sig det så gör man det per automatik. Genom att upprepa rörelsen lär man sig att utföra den utan att aktivt behöva tänka på vad man gör. Till sist tänker man inte på att man trampar eller på alla små parerande rörelser utan man bara cyklar. Det är egentligen ett mycket avancerat samspel mellan kroppens muskler och flera slags sinnesintryck.

Det är inte bara att utföra rörelser man kan träna sig i att blir bättre på, man kan dessutom bli snabbare på att uppfatta rörelser. Detta i kombination med att snabbt kunna utföra rörelser som en reaktion på det du man uppfattat är något en paintballer har mycket stor nytta av.

Hur kan man förbättra sina reflexer?

Hur kan man förbättra sina reflexer?

Ett bra sätt att öva sig på att reagera snabbt på nya hinder och situationer är att ge sig ut i skogen och springa i ojämn terräng där det plötsligt dyker upp små hinder som gör att du måste fatta snabba beslut om var du ska sätta fötterna. Rötter, stenar, små gropar etc. är sånt som styr dina steg. Variera dig ofta och spring rundan åt andra hållet ibland eller lite vid sidan av din vanliga stig. Om du är förberedd på hindren och behöver inte reagera lika snabbt då hindren inte är oväntade.

Man kan också öva sig på att fånga reaktionsbollar, det är sexsidiga studsbollar som på grund av sin oregelbundna form studsar tillbaka på ett oväntat sätt. Kasta mot golvet, gatan eller en husvägg och öva på att fånga bollen. Enkelt och roligt, du kommer få en riktig utmaning! En vanlig tennisboll räcker också långt, du kan studsa den mot en ojämn yta för att få de oväntade rörelserna.

Tro det eller ej men även TV- och dataspelande kan förbättra dina reflexer. Du förbättrar öga-hand-koordinationen och du får öva dig på att ta snabba beslut och gå från tanke till handling på nolltid. Bäst funkar förstapersonsskjutspel men i stort sett alla spel är bra för att öva upp reflexerna. Kom också ihåg att avslappning är en viktig faktor om du vill optimera dina reflexer. Stela och spända muskler reagerar långsammare så avslappning är en viktig aspekt för den som vill reagera snabbt när det gäller.