Granaterna till paintball är oftast av biologiskt nedbrytbart material. Den är väldigt slitstark och är formad på det viset att splittras på ett sätt som ger en optimal spridning av dess innehåll. Innehållet och dess skal är miljövänligt. Oftast är paintball-granaterna anpassade efter vårat nordiska klimat så att de passar bättre för det. Men de funkar året om att skjuta med. Sedan finns kulor för parkbruk. De har hårt skal och tunn fyllning. De är runda och kvaliteten är mycket bra. Har bra och hållbara lådor. För parker/anläggningar som ska ha en boll i bra kvalitet utan att tänka på att pipan skall sprängas. (Toro Classic) OBS! Dessa är ej för tävling! Då krävs särskilda kulor.  Alla kulor skall förvaras på en torr plats och ej utsättas för solljus. När man öppnat en påse bör man använda dem samma dag helst. Bollarna blir lite skörare när det är kyligt ute – tänk på det! Det beror på att gelatinskalet drar till sig fukt och då sväller bollarna och kan därmed fastna i pipan. I värme blir bollarna mjukare. Sen finns naturligtvis kulor som tål kyla ända ned till minus tjugo grader också. De kallas “Frostbite paintballs”. Skalet och fyllningen på dessa är gjord för att klara den kalla nordiska vintern. Detta är den ultimata bollen för de riktigt stora paintball-entusiasterna!

Olika kalibrar

Sedan finns naturligtvis olika kalibrar på bollarna. Fråga din handlare till råds där. Bollar som kallas “Second” är sådana som av någon anledning inte klarat kvalitetskontrollen och är billigare att köpa. DXS Gold är en riktig tävlingsboll som har en design för att du skall ha den bästa kulbanan. En riktig panter av alla kategorier i tävlingar är DXS Hellfire som har den absolut bästa kulbanan enligt många! Men smaken är ju som baken och du finner själv ut vilken som blir din favorit vare sej det gäller amatör-paintball eller tävlings-paintball.
En bra tävlingsgranat sägs ska ha maximal “SPLASH-effekt”. Det finns start-paket att köpa och där ingår oftast granater till de andra tillbehören i paketet. Granater ger extra färg till spelandet så det blir en alldeles speciell upplevelse. Om till exempel en lagkompis täcker dig så kan du anfalla under tiden! Det finns två typer av paintball-granater: Explosiva och icke-explosiva. De icke-explosiva färggranaterna liknar vatten-ballonger litegrann genom att de är som en sorts blåsa som exploderar med färg på motståndaren. En explosiv däremot är mer lik en hand-granat med ytterst lite svartkrut för att sprida färgen. De är lite svårare att göra än de förstnämnda. Vissa granater går genom tullen när man beställer från utlandet trots att de inte är lagliga, så se upp så du får rätt sort! i England till exempel kan man få tag på sidor om paintball-granater. Kolla alltid med din återförsäljare en gång extra om du är osäker på vilka du skall köpa! Många tipsar om att TLSFX-granater är bäst, men som sagt, kolla en extra vända! Trevlig skjutning och många träffar!

Olika kalibrar