Under uppväxten fick man alltid höra att flickor skulle leka med dockor och pojkar med bilar, flickor skulle ha rosa och pojkar skulle ha blått. Flickor skulle ha långt hår och pojkar kort, ja exemplen skulle kunna fortsätta en bra stund. Men något som det framförallt ansågs att det var pojkar som skulle leka var krig. Flickor skulle hoppa hage medan pojkar sprang runt och pangade varandra med pinnar som fick agera tillfälliga pistoler. När man blev äldre var det ridning och gymnastik som stod på menyn för en tjej medan killar skulle pyssla med fotboll eller ishockey. Fördomarna har alltid varit många och det är inte förrän de senaste åren som man verkligen jobbat stenhårt för att bryta dessa bilder av hur det ska vara. Som tur är finns det de som går mot strömmen och följer sina egna vägar, även om lagsporter har haft speciella lag för tjejer länge så finns det andra sporter där tjejerna är få.

En debatterad sport

Krigshets och galenskap är bara två av de ord som använts för att beskriva Paintball, en sport som ser väldigt få kvinnliga tävlande. Men de finns, i den numer legitima och accepterade sporten finns ett åtal tjejer som faktiskt tävlar på elitnivå. I Sverige kan vi hitta Elin Löfberg, en 37 årig kvinna som tävlar i Paintball på elitnivå. Denna sport har varit i hetluften mer än en gång och den drogs upp i Siewert Öholms debattprogram, i detta uttalades klagomål om det mesta så det är inte så konstigt att just Paintball hamnade i skottlinjen. Idag är dock denna sport ungefär lika upprörande som hårdrocken, alltså inte alls.

En debatterad sport

Amerikanskt ursprung

Denna sport som härstammar från USA och blev laglig 1992. I USA tog man fram denna typ av utrustning som ett hjälpmedel när man skulle märka boskap och träd, det förklarar varför vapnen som spelarna använder kallas markörer. Dessa ord använder man inte i det vardagliga språket dock, då kallar man det för vapen eller picka. Som grundare av sporten är det inte underligt att USA är störst, men i länder som Tyskland, Ryssland, Frankrike och en del håll i Asien är det också en relativt stor sport. Sverige är inte så dåliga heller, av de nordiska länderna har vi de mest framgångsrika utövarna.

Olika grenar

Sporten i sig har olika grenar och discipliner som utförs både inomhus och utomhus, däribland är skogspantball det absolut vanligaste när det kommer till amatörer. Men när det kommer till de som tävlar i sporten är det speedball som gäller, här ska man ta sig genom en bana som har värn utplacerade vid vilka man ska skydda sig själv. Målet här är så klart att plocka bort motståndarna så man kan nå fram till en flagga eller en tryckknapp, denna finns skyddad på motståndarnas planhalva. Löfberg är en av de som springer runt på dessa banor, och hon gör det bra. Som en elittävlande är smärtan från en träff inget hon gråter över, det adrenalin man fylls av tar bort det värsta av smärtan. Trots en dyr utrustning så är sporten värd den tid och energi man lägger ner på den, bara vapnet kostar runt 15 000 kronor inklusive lufttanken. Och trots att det knappt finns några prispengar alls i potten så är det värt att lägga dessa pengar på kulor och masker. Elin, som spelar försvar i sitt lag, tycker det är för få tjejer som spelar i sporten. De brukar få ta in folk från andra länder för att få ihop det, men när säsongen drar igång på allvar på våren brukar detta ordna upp sig.

Olika grenar

Perfekt som event

Förutom en sport är Paintball en typ av event som många använder sig av vid födelsedagar, svensexor och firma kick-off. Gemenskapen det ger att få ”leka krig” ett tag är förvånansvärt givande. Man kan gå tillbaka till jobbet, några blåmärken rikare, och skratta åt när teamledaren blev träffad av den där nyanställda. Även om eventen kan anordnas av vem som helst och inte är könsdiskriminerande så är det till största del män som väljer detta alternativ, detsamma gäller go-cart och andra spänningsgivande aktiviteter.

Våga testa

Det är som tjej inte lätt att ta sig fram i en mansdominerad sport och när det är vapen inblandade så blir det förmodligen ännu svårare. Skulle nu inte den smärtan paintball faktiskt ger vara något som tilltalar en lugnare värld online att utforska. Denna värld som till största del var mansdominerad till en början har nu blivit plats där kvinnor ventilerar och delar med sig om sina livs erfarenheter och utmaningar. Efter en hektisk dag på banan och med en garanterat ömmande kropp är det på sin plats att ta det lugnt under kvällen vilket jag gärna gör genom att använda datorn min för att titta på några av mina favoritserier och så klart följa dagens händelser i media men även spela något underhållande. Detta hjälper mig att slappna av och låta kroppen återhämta sig då det kan kännas i dagar efteråt, beroendes på hur illa man träffats och framför allt vart man träffades.